Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Кога един мъж трябва задължително да иде на лекар

Мъжкият хормон тестостерон прави мъжа силен, издръжлив, внимателен, чувствен, мускулест и неуморен в леглото.
„Също така е от съществено значение за поддържането на костната маса, производството на червени кръвни клетки и други функции на тялото.
Рецептори за този хормон се намират в цялото тяло, от мозъка до костите и кръвоносните съдове. Следователно, ако имате нисък тестостерон, последиците за здравето могат да се простират далеч отвъд фитнеса и спалнята“, обяснява ендокринологът Иля Куравлев.
Симптомите по-долу сами по себе си не са доказателство за нисък тестостерон; Добрата новина е, че много състояния могат да бъдат обърнати или поне подобрени с терапия.
Вашето либидо пада
Може би най-честата последица от понижените нива на тестостерон. В допълнение към желанието за по-малко секс, мъжете също могат да мастурбират по-рядко и да съобщават за по-малко фантазии и еротични сънища.
„Зоните на мозъка, свързани със сексуалното желание, включително амигдалата, са пълни с тестостеронови рецептори. Хормонът е поставен в тях като ключалка в ключ, запалвайки ги, за да ви възбуди. Без него пропускате най-важния етап от процеса на възбуда“, казва Иля.
Може да имате трудности при получаване на ерекция
Тестостеронът помага за постигане и поддържане на ерекция. Ниските нива на тестостерон могат да затруднят готовността за секс или да причинят спонтанни ерекции.
„Връзката между тестостерона и еректилната функция е сложна. Някои мъже не изпитват проблеми с ерекцията при ниски нива на тестостерон. В допълнение, качеството на оргазма или способността за постигане на такъв може да пострада. Еректилната дисфункция може да бъде признак и на много хронични заболявания, като сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет“, предупреждава Иля.
Мускулите ви стават по-малки
„Голямо количество тестостерон поставя тялото в състояние на анаболизъм или мускулен растеж. Когато нивата на тестостерон спаднат, тялото преминава в катаболно състояние, разграждайки мускулната тъкан, вместо да я изгражда,” казва Иля.
В началото може да забележите, че ви е по-трудно да вдигате големи тежести във фитнеса, да изграждате мускули и след това да извършвате обикновени домакински дейности, които преди са били лесни.
Коремът ви расте
Висцералната мазнина е дълбоката мазнина в коремната кухина, която се образува около органите и увеличава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Връзката между затлъстяването и ниския тестостерон е „порочен кръг“, според Иля.
„Ниският тестостерон намалява мотивацията ви да бъдете активни, което може да доведе до наддаване на тегло“, казва той.
А излишните мазнини в тялото, поради сложното взаимодействие на хормони и ензими, намаляват нивата на тестостерон.
Костите ви стават все по-слаби
Костта е жива тъкан, която постоянно се разгражда и възстановява. Когато нивата на тестостерон спаднат, костите се разграждат по-бързо, отколкото тялото може да ги изгради.
„Резултатът е повишен риск от ниска костна плътност, остеопороза и фрактури“, казва Иля.
Трудно ви е да се концентрирате и да помните важни неща
В допълнение към амигдалата, областите на мозъка, важни за паметта и вниманието, също имат рецептори за тестостерон. Когато няма достатъчно хормон, мозъчните клетки може да не функционират толкова добре, колкото бихте искали.
Може да губите косата си
С възрастта косата изтънява. При нисък тестостерон може да загубите окосмяване по тялото и лицето – например брадата ви няма да расте толкова бързо и няма да е необходимо да се бръснете толкова често.
zdrave.to

Публикувана на
26 Май 2024 година