Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Николай става партиарх на 30 юни, ще продължи да си е пловдивски митрополит

Митрополит Николай ще бъде новият патриарх. Пловдивският владика ще бъде избран на 30 юни от Светия синод измежду неговата кандидатура и тези на варненския Йоан и русенския Наум.
Това прогнозира безпогрешният в своите оценки за случващото се в църквата ни отец Иван Янков от Сливен. Още на 16 май Божият служител обяви че 37-годишният викарен епископ на владиката Николай - Арсений, ще бъде новият Сливенски митрополит и наследник на покойния Йоаникий. Така се и случи точно десет дни по-късно.
Самият Николай Пловдивски обяви по-рано, че сам се оттегля от надпреварата за патриарх, и с този ход тушира напрежението около неговото име и намесата му в битката за патриаршеския престол.
"Въпреки че публично се отказа, съвсем лесно могат да се съберат духовници от множество епархии и да кажат - ти си най-достойният, искаме ти да бъдеш патриарх. В синода на негова страна са осем митрополити срещу четирима, които ще подкрепят другите две кандидатури, които ще бъдат избрани на 20 юни. В крайна сметка Николай ще каже, че не може да откаже при това положение. Така на 30 юни ще си имаме нова ера в Българската православна църква, каквато Николай пожелае и наложи, а насоката й се простира отвъд Океана", посочи още духовникът и добави, че и останалите двама кандидати, които синодалните старци ще утвърдят според отец Иван - Йоан и Наум, също са с подобен ориентир.
В духовните среди усилено битува и мълвата, че Николай освен патриарх ще остане и Пловдивски митрополит, а от висшия клир ще изберат отделен Софийски митрополит, каквато практика не е имало, защото по право патриархът досега е бил и Софийски владика.

Публикувана на
28 Май 2024 година