Новина от категория България
Архив на публикациите

Пребиха доцент, подал сигнал, че ректор е плагиат

Вижте как изглежда пребитият доц. Димитър Динев, позволил си да подава сигнали за плагиатство срещу ректора на УНСС проф. Димитър Димитров! От приложения документ от Министерството на образованието и науката (МОН) става ясно, че там са постъпили два сигнала от него – през април 2021 г. и през май 2022 г., но с нарочни писма доц. Динев заявява, че с името му е злоупотребено, а подписът – фалшифициран.
Пребитият доцент твърди, че е имало разследване от компетентните отговори, но след проверка се оказа, че такова разследване няма и никога не е правена експертиза на подписа.
Въпреки че от МОН пишат, че при тези обстоятелства сигналът се счита за анонимен и следва да бъде оставен без разглеждане, това не означава, че не е верен, а според чл. 30 от ЗРАСРБ в такива случаи министърът на образованието е редно да се самосезира, защото е в договорни отношения с всички ректори, като по въпросния договор всеки ректор всяка година получава от МОН още веднъж годишната си заплата, която не е никак малка – шестцифрен израз за година.
Побоят над доц. Динев е станал на 29.02.2024 г., след като в МОН е постъпил поредният сигнал за плагиатство срещу ректора-плагиат Димитър Димитров от името на Динев. Предвид как изглежда доц. Динев на снимката, логично звучи да отрича авторството на въпросните сигнали, тъй като, обяснимо, се страхува за живота си.
Обаче… третият сигнал не само е подаден в МОН, но е и изпратен до всички ректори в навечерието на избора за председател на Съвета на ректорите, позорно изгубен за втори път от Димитров на негова територия, т.е., всеки един от тях може да предостави сигнала на свой колега от професионалното направление на Димитров, който да го анализира и да потвърди или отрече наличието на плагиатство.
Защо проф. Димитър Димитров, ако не е плагиат, не поиска сам проверка по случая, а толкова се страхува от въпросните сигнали? народбг

Публикувана на
28 Май 2024 година