Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Тинтири-минтири

България – страна на туризма! Тинтири-минтири, както казваше един бивш премиер. Дъщеря ми, когато си идва от Лондон у нас, често пъти води свои приятели да им покаже България. Този път беше само за три дни – от петък вечерта до днес (вторник) сутринта.
Григор ЛИЛОВ

Равносметката: Националният исторически музей не работеше в неделя. Защо? - Неизвестно. Нито имаше предварително съобщение на сайта, нито дори на касата на музея в резиденция „Бояна”. Досега това се е случвало на няколко пъти при нейни посещения у нас.
Пожелаха да се качат на Витоша. С лифт. Но както знаете, нито един лифт вече не работи.
Античният театър в Пловдив беше затворен за посещения в понеделник след 12 часа. Но за разлика от София поне имаше съобщение на сайта.
Етнографският музей там също не работеше. „Мероприятие” е съобщението. Половината от възрожденските къщи бяха затворени за посещения.
За капак общото впечатление като цяло е, че Старият град е цялостно занемарен и атмосферата му, така да се каже, е тежко замърсена.
И според мен е така. Вече ме хваща яд за онова, което направих при комунизма. Тогава написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не са спазени (и успях да го публикувам в централния партиен вестник с голяма снимка от митинга на Централния площад, на който държавният и партиен вожд е обещавал). Скандалът освен за мен обаче имаше и последствия за града.
В резултат на публикацията например в областта на културата Пловдив получи своята сграда на театъра, цялостно се възроди и реставрира Старият град, забрани се каквото и да е строителство, несъобразено с възрожденската атмосфера в този архитектурен резерват, интензифицираха се разкопките на Епископската базилика, разкрита беше Малката базилика, Античният театър беше открит за посещения и се превърна в сцена за постановки и др.
Туризмът не е само хотели, заведения, дискотеки, пясък. Темата за тяхното качество у нас е достатъчно дискутирана, за да я дъвчем наново. Какво е туризма, се вижда от индекса за пътуванията и туризма на Световния икономически форум, който беше публикуван днес.
България е класирана на 40-то място в света от 119 държави. Бях потресен от жалките оценки за природните и историческо-културни дадености на България (а и не само за нашата страна). Обяснението е дадено в методологията на индекса „до известна степен тези колони отразяват как се насърчават природните, културните, историческите ресурси, а не реално съществуващото наследство на дадена страна в тези области.” И затова една скромна по такива ресурси Дания е сложила чрез насърчаването в джоба си балканските държави.свободно слово, със съкращение, заглавието на Пловдивмедия

Публикувана на
29 Май 2024 година