Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Китайски град е копие на Париж

Гледате тези снимки и си казвате колко е хубаво в Париж, нали? Е, там със сигурност е хубаво, но тук всъщност сте в китайския град Тиандученг, област Джъдзян, който е познат не толкова със собствената си архитектура, колкото с факта, че е буквално копие на френската столица.
Тук е пълно с реплики на известни паметници и сгради от Париж, в това число легендарната Айфелова кула и площадът пред нея.
Всички те са разположени в един общ жилищен комплекс, разположен на площ от 31 квадратни километра, в който всичко е едно към едно с европейския мегаполис - фонтани, архитектурен стил, озеленяване.
Има ги и типичните широки френски булеварди, заобиколени от жилища в класически стил и традиционните улични лампи. Единствената разлика е, че Айфеловата кула в Тиандученг е около 100 метра на височина или около 1/3 от размерите на оригиналната.
Но макар манията на местните по Париж да е видна отвсякъде, то лошата новина е, че ентусиазмът е предимно на местна почва и интересът на туристите към китайския Париж е почти нулев.телеграф, сн. уикипедия

Публикувана на
29 Май 2024 година