Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Мръсният въздух в Пловдив скара общинските съветници

Дебат за мръсния въздух в Пловдив се разрази на вчерашната сесия. Повод за това стана докладът за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чийто вносител беше зам.-кметът Иван Стоянов.

Още в самото начало съветниците от Продължаваме промяната – Демократична България изказаха притеснението си от качеството на мръсния въздух, въпреки посочените в доклада данни за намаляване на дните със замърсявания. А Добромира Костова от Демократична България се ядоса, че при приемането на доклада вносителят Иван Стоянов, кметът Костадин Димитров и заместниците му по транспорта и строителството липсват. Според нея един от проблемите са фините прахови частици, които се създават от битовото отопление на твърдо гориво, строителството, работата на общинските комунални предприятия и трафикът.
„Във Пловдив от години нямаме работещ градски транспорт. Това е смешно! Да не говорим, че в момента градският транспорт е опасен за хората, защото в рейсовете няма климатици. 60 км " , подчерта тя.
Според Илия Гатев от БСП повечето от заложените норми за фини прахови частици и други показатели са спазени, но са с гранични стойности. По думите му един от най-сериозните проблеми е, че Пловдив е строителна площадка.
"Разбрахме, че е възложена оценка на програмата, а след това ще се пристъпи към нови мерки и нова програма, но докато това се случи, трябва да се удължи сегашната програма. В момента Пловдив е един строителен обект, необходим е по-строг контрол - залесяване, затревяване, възстановяване и нови настилки - това са неща, които подобряват качеството на атмосферния въздух", коментира той. Предложи съветниците да гласуват удължаване на програмата, но шефката на отдел екология Василка Чопкова му отговори, че още миналата година тя е била удължена.
Според д-р Веселка Христамян заради замърсения въздух заболяванията на дихателната система са се увеличили, а при децата астмата е на второ място като най-разпространено заболяване. Тя посочи, че скоро Медицинският университет в Пловдив ще пусне изследване, което показва кошмарни резултати. Според нея насложеният прах по улиците е сериозен проблем, а от доклада излиза, че в града улиците от първи до трети клас се мият денонощно, което не е вярно.
Слави Георгиев от ГЕРБ заяви, че за нов общински градски транспорт са нужни между 400 и 600 милиона лева и добави, че за да ги осигури общината, трябва поне два мандата да не поема никакви нови проекти. Той упрекна правителството на бившия прмиер Денков, че е отпуснало парите за градска железница, която ще върви извън Пловдив. Подчерта, че всеки, който критикува, трябва да предлага решения, които да са остойностени. Според него трябва да се назначат повече служители в „Градини и паркове“ за премахването на многото кални петна в Пловдив, но затова също са нужни средства.
Накрая Борислав Инчев от „Браво Пловдив“ заяви, че всички гледат в една посока. Според него в следващия бюджет трябва да се заложат средства, включително за общинското транспортно дружество Екобус, което съществува вече две години на хартия, както и повече средства за машини за чистотата, тъй като като градът няма как да се почисти ръчно.
В крайна сметка съветниците приеха доклада с 33 гласа "За" и 7 "Против". бнр

Публикувана на
12 Юни 2024 година