Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Глобите за автобуси без климатици не стряскат превозвачите

От седем проверени за включени климатици автобуси на един превозвач тази сутрин седем са били без климатици. Проверките на 25 автобуса на друг превозвач също показват, че всички имат дефекти, съобщи зам.-кметът Савина Петкова.
Санкциите за неработещ климатик са 300 лева за всеки констатиран случай. На този етап обаче се оказва, че санкциите нямат ефект, дори и да се налагат по няколко пъти. Ако това безобразие продължи, ще пристъпим и към прекратяване на договорите, каза адв. Савина Петкова.
Дали обаче при крайната мярка за прекратяване на договори ще има други фирми, които да поемат услугата, не е ясно.
„Затова не сме пристъпили все още към тази крайна мярка.“, коментира зам.-кметицата.
Потърсихме и мнението на тримата превозвачи, които попадат в консорцуим „Пловдив-2017“, с който Общината има договор за обслужване на линиите от масовия градски транспорт. Петко Ангелов, който е собственик на една от транспортните фирми, заяви, че само 6 от 100 негови автобуса са с неработещи климатици. Причината е, че трудно се намират резервни части за тях. Той помоли за още малко търпение пловдивчани и обеща, че проблемите с неговите рейсове ще бъде решен до тази неделя. Пое и ангажимент да реши въпросите, свързани с автобусите по линия номер 10.
„Не е нормално в автобус температурата да е 43,4 градуса. Но при положение, че в другия гараж има развалени 6 рейса и няма резерви, ние имаме два варианта – или да не се вади рейс, както другите колеги не вадят н аден рейсове, или да изкараме рейс без климатик. Пътниците или трябва да стоят да чакат, или да бъде. Надявам се до неделя този проблем да бъде решен“, каза Петко Ангелов.
Веселин Дошков, който е управител на другата транспортна линия в града, заяви, че няма желание да коментира темата. „Нямам желание да коментирам. Полагам усилия, но в рамките на възможностите“, каза той и допълни, че от пет години цитирам „ние сме в режим на системно недофинансиране и неизпълнение на финансовите ангажименти на Общината, но не бих желал да коментирам каквото и да е“.
Третият превозвач Димитър Чолаков не беше открит за коментар. бнр

Публикувана на
13 Юни 2024 година