Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Докарват шофьори от Индия да карат автобусите от градския транспорт

До 2 месеца 30 индийски шофьори подкарват пловдивските рейсове. Те ще се движат по линиите, които обслужва фирмата "Автотранс Чолаков". Договор с тях вече е подписан, предстои да минат процедурите за наемане на работници от трети страни. Пловдивският превозвач е прибягнал до наемането на шофьори от трети страни заради недостига на кадри в сферата.
Преди да тръгнат по пловдивските улици индийските шофьори ще преминат курс с цел да се запознаят с маршрутите и спецификата на града. Това обясни инж. Димитър Чолаков, управител на фирма „Автотранс – Чолаков” и добави, че не се притеснява от проблем с езиковата бариера между пътници и шофьор.Не се очаква автобусите, карани от тях да нарушават трафика, тъй като по улиците на Пловдив не лежат свещените за индийците крави, заради които те ще бъдат принудени да изчакват, докато се изместят.
Работните визи на индийците ще са за 6 месеца, тъй като идват от трети страни. Все още не е ясно как ще се процедира, след като изтече този срок – дали визите им ще бъдат удължени, или ще бъдат докарани нови служители.
Индийските шофьори ще се разписват срещу същата месечна заплата като българските им колеги.
Междувременно всекидневно граждани се оплакват от високите температури в градския транспорт. Част от обслужваните линии от Автотранс Чолаков – 15, 222, 27 и 20 - също са сред тези, за които граждани съобщават, че се движат без работещи климатици.
"Правим всичко възможно, за да може в най-кратки срокове всички климатици да работят. Всичките ни майстори са заангажирани, наели сме и от други фирми", каза Чолаков.
В опит да гарантира добро качество на услугата общината тръгна на масови проверки и налага санкции в размер на 300 лв. за всяко нарушение. Инж. Димитър Чолаков коментира, че към момента фирмата му не е получила получила протокол със санкция от общината. /бнр

Публикувана на
14 Юни 2024 година