Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Областният управител се срещна с президента на Полша Анджей Дуда и маршала на Люблинското Войводство

Четвъртото издание на Конгреса на местното самоуправление от инициативата “Три морета”, както и икономически форум се проведе под патронажа на президента на Полша Анджей Дуда в град Люблин на 12 е 13 юли т.г. На това ежегодно международно икономическо събитие се събират представители на държавните администрации, местното и регионално самоуправление, науката и бизнеса на държавите-членки на инициативата, чиято основна цел е насърчаване на сътрудничеството между 12 европейски държави в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.
Присъства и областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Той се срещна с полския държавен глава. Двамата обсъдиха важни теми, свързани с регионалното и икономическо развитие на двете страни. След това се проведе среща маршала на Люблинското Войводство Ярослав Ставярски, тема на която беше по-устойчивото сътрудничество между Пловдив и Полша. Поеха се ангажименти за съдействие, относно развитие на туризма между страните, чрез пускане на самолетна линия Пловдив – Вроцлав, Пловдив – Варшава, представяне на Пловдив като културен център на предстоящия ежегоден туристически форум през есента във Варшава, както и сключване на споразумение за сътрудничество между Пловдив и Вроцлав. „Това споразумение ще има за цел да насърчи взаимното разбирателство, приобщаването и културното многообразие, както и да развие възможности за гражданска активност чрез побратимяване на градовете и обмен на граждани., коментира инж. Зюмбилев. Маршал Ставярски получи покана да посети Пловдив и региона.
Областният управител на Пловдив взе участие и в един от дискусионните дебати по време на конгреса: инфраструктура на три морета и проектът Виа Карпатия.
Виа Карпатия е стратегически транспортен коридор, който играе ключова роля в свързването на Северна и Южна Европа. В него участват много държави, включително България, Литва, Полша, Украйна, Беларус, Словакия, Унгария, Румъния, Гърция, Хърватия и Турция.
Докладът на инж. Зюмбилев беше възможността за по-устойчиво сътрудничество между държавите, премахване на бариерите за пътуване и търговия, както и Пловдив като главен икономически център на България. По време на дебата се обсъдиха и проблеми, с които се сблъскват отделните региони в областта на регионалното развитие, както и ефективните решения за тях. Инж. Зюмбилев направи анализ на ползите за регионите в икономическата, социалната и екологичната сфера.
Двудневният форум завърши с гала вечер.

Публикувана на
18 Юни 2024 година