Новина от категория България
Архив на публикациите

Рибата още в морето, тиганът с новия премиер и министрите вече е сложен

Имена на министри в бъдещия кабинет Борисов вече се завъртяха в публичното пространство. Росен Желязков най-вероятно ще бъде премиер, след като се отказа от евродепутатския пост.
Любопитен факт е, че усилено се говори, че Даниел Митов отново ще поеме външно министерство, след като вече е бил на този пост. Въпреки завъртелите се интриги, че ГЕРБ ще привлекат Даниел Лорер за поста, зам.-председателят на ГЕРБ натежава повече на везните. На поста социален министър почти 100 % ще се завърне топ герберката Деница Сачева, която в момента е в преговорния екип за съставяне на кабинет.
Със сигурност от правителството ще си тръгнат министърът на туризма Евтим Милошев, транспортният шеф Георги Гвоздейков и министърът на културата Найден Тодоров.
Милошев така и не успя да натежи на поста си, въпреки огромното си желание да се появява в медиите по всеки повод. В крайна сметка, до този момент, той не остави следа за някакъв значим ход,. Твърди се, че самите ИТН не са доволни от бившия сценарист и имат други намерения.
Голяма част от служебните министри обаче вероятно ще запазят постовете си. Почти сигурно, министърът на отбраната Атанас Запрянов, подкрепен от евроатлантическите партньори ще запази креслото си.
Почти ще остане МВР-шефът Калин Стоянов, като това ще му е трета министерска клетва.
Икономическият министър Петко Николов също остава, като се предвижда иновациите да се върнат към ведомството му.
В земеделието ще остане и Георги Тахов – с безспорни качества на експерт и компетентност в сектора, още повече, че има концепция за развитие на земеделието.
Бившият заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Мария Павлова вероятно също ще запази поста си. Енергийният шеф Владимир Малинов почти сигурно няма да бъде сменен, още повече че има опит като бивш шеф на „Булгартрансгаз”.
Възможно е просветният министър проф. Галин Цоков да остане, въпреки че за поста се спряга и експертът от ГЕРБ Кирил Вълчев.
Очаква се министърът на енергетиката Владимир Малинов също да запази мястото си, особено като се има предвид неговият опит като бивш директор на "Булгартрансгаз" ЕАД и председател на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан".лупа

Публикувана на
18 Юни 2024 година