Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Защо семейство пенсионери си продадоха всичко

През последните седмици цялото материално имущество на Грейс и Джери Грейди е побрано в куфари. Но за тях това е незначително неудобство, ако означава сбъдване на мечтата на живота им. Американско-италианската двойка, която е на 70 години, става част от пасажерите на 3,5-годишен околосветски круиз. Епичното пътешествие ще посети 425 пристанища в 147 държави на всички седем континента.
Маршрутът е съобразен с пролетния и летния сезон навсякъде, където пътува, разказва Euronews.
Плановете на пенсионерите са да прекарат остатъка от живота си на борда на Villa Vie Odyssey, един от двата жилищни круизни кораба в експлоатация в света.
Всъщност, семейството се връща в родното място на Грейс – Сицилия, преди две години и живеят там под наем.
След като продават дома си в САЩ, те прекарват последните месеци в разпродажба на всичките си материални притежания, за да финансират пътуването си.
„В крайна сметка продадохме повечето си вещи на приятели“, казва Грейс.
Оттогава живеят само с вещи от първа необходимост, като са изпратили няколко куфара от багажа до круизния кораб.
„Всеки ден нося едни и същи дрехи и всяка вечер ги пера на ръка“, казва Грейс, но не съжалява за това.
Средствата са отишли за наемане на каюта на кораба Villa Vie Odyssey, което ще излезе приблизително 40 000 евро за една година.
Круизът е изненадващо достъпен. Най-скъпият наем – външна каюта с балкон е около 67 000 евро за година. На Villa Vie Odyssey пътниците плащат 82 евро на човек на ден за закрита каюта, 109 евро за открити каюти и 183 евро за тези с балкон.
За тази сума гостите получават неограничено количество храна и безалкохолни напитки плюс алкохолни напитки на вечеря. Има безплатен Wi-Fi и медицински прегледи (с изключение на лекарства и процедури). В цената са включени денонощно обслужване по стаите, седмично почистване и пране два пъти седмично.
Според Грейди, ще изхарчат толкова, колкото ако живеят в къща на сушата, но в същото време така имат възможност да обикалят света.
„Нямате сметки, разходи, застраховки и т.н.“, казва Грейс. „Това е и много по-лесен начин за пътуване, отколкото да се опитваме сами да резервираме отделни пътувания и полети.“ „Не мога да си представя, че трябва да опаковам и разопаковам куфарите след всяко отделно пътуване“, добавя Джери.блиц

Публикувана на
19 Юни 2024 година