Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Очакват нови трусове край Пловдив

Напукани мазилки в къщи, паднали части от комини и няколко счупени стъкла - за това съобщават хора от селата около Асеновград в социалните мрежи след земетресението от 4,3 по Рихтер.
Официални сигнали обаче няма постъпили. Най-силно е усетено от хората по високите етажи. Вторичните трусове продължиха и вчера.
Малко преди 20:30 часа земетресението се усеща в района на Асеновград. Епицентърът е на няколко километра от града.
След земетресението снощи са регистрирани 18 вторични труса, като най-силният от тях е с магнитуд 2,8, казват сеизмолозите.
„За момента това е умерен магнитуд, за щети и пострадали - не. Чак след пета-шеста степен се наблюдават щети и пострадали. Засега само е усетено, с уплах и паника след хората“, обясни за bTV Пламена Райкова-Цанкова, сеизмолог към НИГГГ- БАН.
"Разлюля се всичко под краката ни, включително и сградата зад нас и тя се разлюля", разказа Илияна от Асеновград, цитирана от БНТ.
"Аз съм била в Турция, когато стана най-голямото земетресение и от там получих някаква уплаха и само като усетих – бях на чешмата и си миех ръцете и се развиках: Бягайте, бягайте, земетресение. Нашите деца хвръкнаха", сподели Севгинар Гарип, Долни Воден.
"Същият момент, който стана земетресението и телефонът започна да пищи и от там разбрахме", допълни Нериман Османова, Долни Воден.
"Усетих го, бях тук в центъра и се разтресоха стени, хората се обърнаха, бяха се изплашили, усети се много силно. Имаше паника".
Хората в селата около Садово също са притеснени от труса.
"Цялата къща се разтресе. Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Много се изплаших. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих", разказа Ани Димитрова, с. Болярци.
"Около 20:30 часа бях на двора с децата, когато чух силен тътен и всичко около нас започна да се люлее. Към момента нямам данни за щети от земетресението. Но нас през годините често ни люлее земетресение. Ако не всяка година, то поне през година, и с магнитуд от 3,5 до 5", заяви Станислав Панайотов, кмет на село Кочево.
Сеизмолозите обаче очакват напрежението в земните недра да продължи.

Публикувана на
19 Юни 2024 година