Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Тези храни вдигат кръвната захар

Употребата на нездравословна храна може да има редица ефекти върху тялото, включително наддаване на тегло и висока кръвна
захар. В много случаи има здравословни варианти за замяна на нездравословните храни. Общността за грижа за диабета назовава храните, които трябва да избягвате, ако имате захарна болест, както и някои по-здравословни алтернативи.

Преработеното месо, като бекон, луканка и други, съдържа много вредни химикали, които не се срещат в прясното месо. Те също са свързани с болести, като рак и сърдечни заболявания, открито в множество проучвания. Заменете преработените меса с по-естествени протеинови храни, като пиле, пуйка, риба тон или варени яйца.
Пълномаслените млечни продукти съдържат предимно наситени мазнини, което повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това, тъй като храните с високо съдържание на мазнини естествено съдържат повече калории, млечните продукти с високо съдържание на мазнини могат да допринесат за повишен риск от затлъстяване.
Заменете пълномаслените млечни продукти с нискомаслени или с немлечни продукти (като бадемово или соево
мляко). Когато избирате храни с ниско съдържание на мазнини, винаги внимавайте за други нездравословни съставки, които може да са добавени, за да заменят мазнините, като
захар или наситени мазнини.
Повечето пакетирани печива, бисквитки и сладкиши са направени с рафинирана захар, рафинирано пшенично брашно и нездравословни мазнини. Те също така съдържат редица химически съставки, включително консерванти, оцветители и аромати.
В допълнение, въглехидратите в преработените храни обикновено са рафинирани, прости въглехидрати, които причиняват бързи скокове в нивата на кръвната захар и инсулина. Понякога разчитаме на удобството на силно преработените храни, но когато става въпрос за избор на здравословни продукти, най-добре е да намалите приема на силно преработените и да ги замените с по-здравословни алтернативи.
Зърнената закуска е една от най-често срещаните храни, които съдържат много захар. Всъщност, повечето от тях посочват захарта като втора или трета съставка. Започването на деня със закуска с високо съдържание на захар повишава нивата на кръвната
захар и инсулина.
Прекомерната консумация на захар също може да увеличи риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и рак. Заменете подсладените зърнени закуски с овесени ядки, домашно приготвени мюсли или пакетирани зърнени закуски, които съдържат малко или никаква захар.
Сушените плодове са чудесен начин да задоволите апетита и желанието си за сладко, освен това са с високо съдържание на фибри. За съжаление, те съдържат много захар. Всъщност, една малка кутия стафиди (43 грама) съдържа 25 грама захар; порция от 50 грама фурми съдържа и 25 грама захар. Заменете сушените плодове с пресни.
Тъй като пържените картофи се пържат в масло, което съдържа нездравословни наситени мазнини, те са с много високо съдържание на мазнини и калории. Това може да създаде редица сериозни рискове за здравето (като сърдечни заболявания и затлъстяване), ако ги ядете редовно.
Пържените картофи също могат да бъдат с високо съдържание на сол, което може да допринесе за високо кръвно налягане. Заменете ги със зеленчукови пръчици или печени парченца сладък картоф.блиц

Публикувана на
20 Юни 2024 година