Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бесарабска журналистка от Украйна: Мъжете свършиха, ще пращат жените на война

Мисля, че българите в Украйна са по-податливи на руската пропаганда, отколкото украинците. Това заяви журналистът, сценарист и режисьор Таня Станева в подкаста на OFFNews "Информация срещу дезинформацията". Тя е българка от село Криничне (Чушмелий) в Бесарабия.
"Умората от войната е обща за цялото общество в Украйна, независимо дали живееш. Нашият регион, там където географски живеят голяма част от българите, т. нар. Бесарабия в Одеска област, е далеч от фронта. Понякога войната изглежда много далеч на хората. Единственото, което виждат от нея, са отсъствието на бъдеще, загиналите и хората, които бягат от държавата и родните им села. Само така ги докосва войната", обясни тя.
"Ние свършваме. Професионални войници нямаме. Всички, които новата вълна на мобилизация ще докосне, ще са артисти, земеделци, строители... Нали сме наясно каква ще е ползата от тези хора! Няма да е голяма", каза журналистката.
В момента мобилизират част от приятелите ѝ - артисти, режисьори - все хора, които никога през живота си не са държали автомат.
"Може да се наложи и ние жените да отиваме на война, защото мъже вече просто не останаха. Има два начина, по които се влиза в армията - или с призовка, или с подписване на договор. Във втория случай, ако си контрактник, имаш избор в каква военна част да отидеш, което е за предпочитане, така можеш да избереш част, в която имаш приятели и побратими. В момента Киев е осеян с плакати, на които надписите са "Ще воюват всички, по-добре си изберете бригада", разказа тя.
Нашата сънародничка от Украйна не скри разочарованието си от това, че Европа и САЩ не помагат достатъчно категорично на родината ѝ във войната с Русия.
"Чета, че Белгия щяла да ни даде самолети, ама след 5 години и недоумявам: Пичове, защо са ни след пет години? Кой ще воюва тогава на тях. Ние вече нямаме хора. Приятелите ми се сърдят, че говоря така - веднъж, защото "копейките" в България ще злорадстват, втори път - защото Западът ще си каже: "Защо тогава да им даваме оръжие"... Докога ще се лъжем, ние не сме от желязо! Не сме от камък! Малко ли кръв проляхме? Наистина ли си мислите, че на нас не ни се живее? Та у нас това желание сега е 100 пъти по-силно...", каза тя.свободно слово

Публикувана на
21 Юни 2024 година