Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На родното Черноморие бум на чревни инфекции

Ентероколити, колиентерити, салмонелоза, ешерихия-коли и йерсиниоза. Това са само малка част от инфекциите, които върлуват по родното Черноморие в момента. Горещото за юни месец време допълнително усложнява обстановката.
Само за седмица здравните власти във Варна отчетоха значителен ръст на заболелите със стомашни вируси.
Авария със скъсан колектор, заустващ отпадни води от пречиствателна станция в Албена пък стана причина да се ограничи къпането в районите на Кранево-цетрален плаж, Албена и Кранево-юг.
От регионалната здравна инспекция в Добрич препоръчаха на жители и летовници да не влизат във водите на посочените курорти, докато не излязат пробите на водата. Тя ще се изследва за вируси и бактерии, плъзнали след попадането на отпадни води в морето.
Междувременно стана ясно, че само в рамките на 7 дни са се увеличили случаите на чревни инфекции. Във Варна новорегистрираните са 70, за сметка на 50 през изминалата седмица. Нетипичните за юни жеги допълнително утежняват ситуацията, припомнят инфекционисти и лични лекари.
В морската столица за периода 14.06.2024 г. – 20.06.2024 г. са регистрирани 47 лица със салмонелоза, 17 с ентероколити, трима с колиентерити, един човек е пипнал кампилобактер, един се е заразил с йерсиниоза, а друг се мъчи с кротавирусен ентерит.
За да избегнете стомашните вируси, които протичат с повръщане, температура, диария, болки в стомаха и силно главоболие, лекарите съветват да сте особено внимателни с консумацията на храни от животински произход, предлагани навън. Месо, особено яйца, както и млечни - да са съхранявани на студено и при най-високи хигиенни норми.
Поглъщането на дори минимални количества замърсена вода пък може да ви повали за седмица.
Най-уязвими са децата, при които ентеровирусите бързо водят до дехидратация. При обезводняване обезателно да се търси спешна лекарска помощ, напомнят джипитата. труд

Публикувана на
24 Юни 2024 година