Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Над 300 малки булки по улиците на Асеновград

Повече от 300 малки булки дефилираха по улиците на Асеновград по повод обичая „Калиница“, съобщиха от Общината. Ритуалът е единствен по рода си. Провеждането му се организира на местно ниво и вече се е превърнал в емблема на града. По традиция, на Еньовден, момичета на възраст между 3 и 7 г. биват обличани в бели рокли.

Символиката е, че се превръщат в „Слънчови невести“, които в ранни зори посрещат изгрева и озаряват с усмивките си целия град. Тази година в ритуала се включиха малки булки не само от Асеновград и населените места в общината, но празникът посрещна гости и от София, Бургас, Варна, Смолян, че чак и от САЩ.
Момичетата оставиха своите нишани дребни аксесоари - брошки, диадеми, гривни, пръстени, обици и други детски бижута да престоят в „Мълчана вода“ под открито небе в двора на Етнографската къща.
Всяка една мома получи обратно своята вещ, благословена и наречена за здраве, щастие и бе символично определен какъв семеен живот й предстои, когато порасне.
Събитието беше уважено лично от кмета на общината д-р Христо Грудев, който присъства на божествената света литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай в параклиса „Св. Ян“.
Градоначалникът запали свещ за здраве и благоденствие на всички малки калиници и на целия Асеновград. Зам.-кметът Петър Петров, пък, се включи в шествието на малките булки, което под музикален съпровод започна от църквата „Св. Николай - Чудотворец“, премина през параклиса „Св. Ян“ и няколко асеновградски улици, за да достигне до централния площад и да финишира в Градския парк.
Там „Слънчовите невести“ преминаха под красивата арка, обагрена от свежи пролетни цветя, след което получиха грамоти и подаръци от община Асеновград.
В Градския парк бе обособен и специален кът за снимки, пред който калиниците и техните близки да запечатат за спомен вълнуващите моменти от днешния празничен ден.
Празникът в парка завърши с детска музикална програма.

Публикувана на
24 Юни 2024 година