Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Даваш по над два бона за седмица, а ти забраняват да влизаш в морето, да не попаднеш на фекалии

Ешерихия коли пак нападна родното Черноморие. Това значи лайна. Наричайте ги отпадни води, санитарни води, ако щете и живородни води (защото в тях има живот). Кранево, ама май не само Кранево, а май и Албена и водите наоколо, ама колко наоколо не е ясно били замърсени с Е. коли. Така де, всички знаем, че така във възпитаните медии наричат лайната.
Емил ЙОТОВСКИ

Къпането в морето било забранено, ама кой несретник дето сипва по четири-пет стотака на ден за да се оплакне в солената вода ще се съобразява с такава забрана? Хората нямат пари за второ или трето море. Гръмнали са си спестяванията за хотел, бензин, храна и са дотам. А и допълнителни отпуски нямат. Нали не бъркам?
Така че летовникът ни стиска зъби, псува и се къпе в Е. морето. И внимава да не гълта вода. И децата е инструктирал да не гълтат вода. Дори и да се давят да си държат устите затворени, че иначе температура 39,5 и весела семейна диария. И това само за четири-пет стотака на ден. И, нека бъдем чести, обмисля как догодина да не се прецака по този начин.
Мисля, че този танц го танцуваме всяко лято. То не бяха мистериозни кафяви кръгове по плажовете, неизвестна бактериална инвазия, злонамерени атаки на туристическата ни стратегия и какво ли не.
Разбира се, държавата бореше това с пиар акции. С вокални изпълнители, които пееха екологичните си песни (които никога не станаха хитове). Държавни администратори шляпаха като бездомни чапли по морския бряг и пиеха вода директно от морето. Имаше и директни разобличавания на несертифицирани лаборатории, които злонамерено откривали разни неща там, където не трябва да ги има. Все едно нещо се промени?
Няма да ви пълня главата с пропаганда или природни феномени, сини флагове и опазване на дюни и костенурки. Само ще подхвърля, че е кофти когато даваш по над два бона пари за седмица за почивка и ти забранят да влизаш в морето за да не попаднеш в някое нерегламентирано говно паркирано на сертифициран плаж с не знам колко сини флагове. Защото летовникът не е дошъл да гледа кабелна телевизия в хотела и да сърба таратор с преварена вода, а да докосне морето.
Пука му, че след седмица или месец нещата ще се оправят. Ами догодина какво правим? Играем на рулетка със залог отпуск плюс два-три бона и се надяваме пречиствателната станция в близкото село да не спука уплътнение? Или да не прелее от лайна щото има построени три пъти повече еко хотели от предвиденото?
А природата на морето е чудесна. Скали, миди, изгреви – всичко. Всъщност природата е единственото нещо, което не ни е виновно, но ние затова имаме институции, разпоредби и закони – за да я култивираме. Да я подчиним на нечий инвеститорски интерес. Тоест, да я приведем в удобен за осиране вид.свободно слово

Публикувана на
25 Юни 2024 година