Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Общината започва акция срещу незаконното палене на отпадъци

24-часови дежурства с цел предотвратяване изхвърлянето и паленето на отпадъци започват в Пловдив. Това стана ясно след проведена среща в Община Пловдив между зам.-кмета по екология Иван Стоянов, зам.-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов, представители на районни кметства, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, пловдивския общински инспекторат (ПОИ), ОП „Общинска охрана”, „Общинска полиция“, ОП „Градини и паркове“ и ОП „Чистота“.
„Най-важно е първо да спрем генерирането на големи количества отпадъци. Изготвен е график за извършването на 24-часови дежурства в „най-горещите“ точки, където се наблюдава най-голямо струпване на боклуци – ул. “Крайна“ в кв. „Столипиново“, до КАТ, под моста на „Ален Мак“, край бившата Окръжна болница. Превантивните мерки включват и ограничаване на движението по тези места на превозни средства, които обикновено пренасят отпадъци“, уточни Иван Стоянов.
Дежурствата ще се извършват от служители на ОП „Общинска охрана”, „Общинска полиция“, ПОИ и ОП „Чистота“.
Зам.-кметът призова гражданите да използват площадката за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци, както и на едрогабаритни такива, която се намира на ул. „Даме Груев“ № 64А. За улеснение на пловдивчани, излезли от употреба обемни вещи могат да бъдат изнесени и край контейнерите непосредствено преди да мине специализираната техника – рано сутрин или късно предишната вечер, и да се поставят така, че да не затрудняват движението на пешеходците и превозните средства.
Директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов представи статистика, която показва, че през изминалата година по нерегламентираните сметища е имало над 350 пожара, което е средно по 1 пожар на ден.
„В края на миналата седмица дежурни екипи обходиха повечето „горещи точки“ и към момента някои от тях са напълно изчистени, но това е моментно състояние, което налага да бъдат предприети спешни мерки в най-пожароопасния сезон“, заяви ст. комисар Васил Димов.
По време на срещата стана ясно още, че за нарушения ще се следи и чрез видеонаблюдение, което ще бъде разположено най-вече в районите „Източен“ и „Северен“, а доброволчески екипи ще правят проверки по самите квартали и ще сигнализират за нередности.

Публикувана на
25 Юни 2024 година