Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Предимство за нови автобуси по 8-те градски линии

Автобуси ново поколение с екологични двигатели Евро 4 и климатици ще обслужват осемте линии на някогашната фирма „Градски транспорт”, съобщи зам. -кметът Александър Държиков при представянето пред журналисти на условията и критериите , които ще бъдат заложени в предстоящия конкурс .
Катя КАЗАКОВА

Осемте лини са в две групи, включващи ефективна, неефективна и средноефективни. В първата група са номера 9, 11, 25 и 36, а във втората - 26,21,17 и 113. Минималният брой автобуси, с които може да участва всеки кандидат е 32 за първа и 33 за втората група. Сред задължителните условия е половината от возилата да разполагат с рампи за трудно подвижни хора. 35% от автобусите може да са с под 50 места. Те ще вървят в слабонатоварените часове на деня, поясни зам.-кметът. Половината от автобусте трябва да са адаптирани за трудноподвижни хора. При оценяването най-много точки -32 ще получават новите рейсове, които са до 1 година. Трошките над 15 години ще получат единица.
В договора ще бъдат заложени и изисквания за спазването на хигиена, културно обслужване на пътниците, включване на климатиците при температури над 28 градуса. За неспазването на клаузите са предвидени глоби между 300 и 5000 лева. Най-високата глоба ще се налага при самоволна промяна на маршрута.
Конкурсът ще бъде обявен в понеделник- 10 февруари. Офертите ще се отворят най-късно на 25 март. Очаква се фирмите, спечелили линиите, да станат ясно поне в средата на май. Договорът ще бъде сключен за 10 години. В случай, че в рамките на два месеца пробегът на автобусите падне под 80%, договорът с фирмата ще бъде прекратен.
Конкурсът е напълно прозрачен, отговаря на всички законови изисквания, категоричен е Държиков.

Публикувана на
05 Февруари 2014 година