Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Хиляди ще бранят имоти на общината пред Съдебната зала

Хиляди футболни фенове и граждани ще протестират в 9.30 часа в петък пред Съдебната палата в Пловдив по време на едно от делата, заведено по имотен иск от Главното мюфтийство. Окръжният съд ще заседава за четири общински имота, сред които е Чифте баня. Те са общинска собственост, а мюфтийството иска да си ги върне като вакъфски имоти.
Агитки на „Ботев“ , „Локомотив“, Левски, ЦСКА и Пирин Благоевград ще участват в протеста, каза пред Дарик организаторът от Сдружението на футболните привърженици в страната Елена Ваташка. Тя уточни, че имат каузата да спасят българската историческа памет. „Обединяваме се в подкрепа на различните общини и градове, без значение как е оцветен Общинския съвет или от коя партия е кмета“, каза Ваташка. Тя допълни, че не търсят провокации и са призовали на протеста на няма партийни знамена.
Въпросните имоти в Пловдив имат актове за общинска собственост и изцяло оспорваме иска на мюфтийството, каза адвокатът на община Пловдив по делото Мирослава Сукарева. Става дума за Баня Старинна или т.нар. Чифте баня), имот и сгради на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ 50 , идеални части от имота, в който се помещава съда и турските гробища.
“Не виждам проблем в една демократична страна, българска институция да подаде имотни претенции пред българския съд”, заяви пред Дарик главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов. Според него протестите не са основания за промяна в позицията на мюсюлманското вероизповедание.
Сн.: wikimapia.org

Публикувана на
06 Февруари 2014 година