Новина от категория България
Архив на публикациите

Депутати от БСП настръхнали, С. Ст. на пожар ги успокоява

Напрежението в парламентарната група на БСП достигна връхната си точка. Преди минути Сергей Станишев спешно събра депутатите си на извънредна сбирка в зала Изток на парламента.
Червената парламентарна група в момента представлява разбунен кошер. Част от депутатите начело с Янаки Стоилов и Кадиев са гневни от задушаващата прегръдка на партията им с ДПС. Недоволството е засилено от липсата на категорична позиция срещу скандалното изявление на Хафъзов.
Станишев ще се опита да убеди колегите си, че БСП не е кукла на конци на ДПС и следва своя самостоятелна политика. Вчера Станишев многократно се е чул по телефона с Михаил Миков, който спешно се върна от Хърватия, за да спасява критичната ситуация с кворума.
"Атака" обаче отново спаси кворума, а с това и правителството. Волен Сидеров и депутатите му под строй преминаха през кулоарите и влязоха в залата. Националистите се регистрираха заедно с БСП и ДПС. В моментa, в който се събраха 127 депутати, Мая Манолова удари звънеца за начало на заседанието.
Кризата с кворома се появи след като от "Атака" и ГЕРБ отказаха да се съгласят с предложена им мека декларация за скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Според воленсидеровци депутатът е направил безпрецедентни изказвания, които са пример за "говорене с езика на омразата, екстремизъм и антибългарска позиция". На същото мнение са и депутатите от ГЕРБ.
Управляващите са се договорили с „Атака“ тяхната декларация да бъде с омекотен вариант, предложен от Михаил Миков. В него се очаква да не се споменава името на скандалния депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов.
© Надежда Чипева

Публикувана на
18 Февруари 2014 година