Новина от категория България
Архив на публикациите

Въоръжени ченгета щурмуват фабрика за минерална вода в Хисаря, готвят жива верига срещу тях

Полицаи и специализирани полицейски части нахлуха във фабрика за бутилиране на минерална вода в Хисаря, разбра Дарик радио. Има и подкрепление от жандармеристи в пълно бойно снаряжение.
Причината за щурма е, че собственикът Димитър Консулов не допуска работници, които трябва да работят по проект на общината за подмяна на стар водопровод и канализация. „Настоявам преди да допусна машините да работят в двора на фабриката, да бъде представен и съгласуван план за безопасна работа от Инспекцията по труда.”, коментира пред Дарик Консулов, който в момента е извън страната.
Кметът на града Пенка Ганева обясни, че изтича срока за изпълнение на проекта, за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на три квартала в Хисаря. Ако не приключим с ремонта до 30 март т.г., трябва да платим неустойки в размер на 25% от стойността на проекта, който е 33 млн.лв. Парите са спечелени по Оперативна програма „Околна среда“ и ако се наложи да плащаме неустойки, те ще са в размер на 7 млн. лв., точно толкова, колкото е бюджетът на Община Хисаря за цяла година, уточни тя. Налникът на РУП Иван Иванов е лаконичен „Не се притеснявайте! Всичко е наред! Не мога да коментирам повече!“
“Сезирам прокуратурата за самоуправство, защото тази сутрин представители на общинската администрация са направили опит в присъствието на полицията, да срежат оградата на фабриката с ъглошлайф, при което се е наложило охраната на предприятието да действа инцидентно, заяви адвокатът на компанията Илиан Шопов.
Напрежението на входа на фабриката остава. Полиция и жандармеристи са нахлули в двора, твърдят очевидци. Двама от работниците били арестувани и отведени в полицията, но малко по-късно освободени. На останалите близо 70 работници полицейските служители свалят данни от личните им карти. “Хората са готови да образуват жива верига, за да не допускат багерите на територията на предприятието.” съобщи адвокат Шопов. От пресцентъра на МВР в Пловдив все още нямат информация по случая./Дарик
Сн.: Антон СТАНКОВ

Публикувана на
18 Февруари 2014 година