Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Клюките успокояват, гонят стреса

Много хора смятат клюките за безсмислено и неоснователно бърборене, което може единствено да навреди на репутацията на обсъжданата личност. Но, оказва се, споделянето на клюки може да е и полезно – защото намалява стреса и се отразява положително върху нечистите стремежи на някои да уязвят или да получат някаква полза от лошото си поведение.
Това са заключенията на група социални психолози от Университета на Калифорния в Бъркли, базирани на проведени експеримента със стотици доброволци.
Клюкарстването може и да има лоша репутация, но всъщност клюките играят важна роля в поддържането на социалния ред, твърдят изследователите в януарския брой на изданието Journal of Personality and Social Psychology, където са публикувани техните резултати.
Освен това психолозите са установили, че клюките могат да имат и терапевтична стойност. Сърдечният ритъм на участниците в изследването се покачвал, когато видели някой да се държи зле, но покачването било умерено, ако изследваните лица имат с кого да споделят на какво са станали свидетели. Разпространяването на информация за провинилия се кара хората да се чувстват по-добре и намалява стреса и отрицателните емоции.
Нуждата „да предупредят останалите за хората с лошо поведение” била толкова силна, че участниците в изследването дори били готови да изхарчат пари - за да изпратят „клюкарско съобщение”, с което да предупредят всички за потенциалните измамници, на чието поведение са станали свидетели, макар и само в рамките на експеримента.
В крайна сметка психолозите заключават, че не трябва да се чувстваме зле от това, че макар и чрез клюки разкриваме непочтеното поведение на някого, особено ако това ще помогне на друг да се предпази от неприятна ситуация.
http://www.zdrave.bg

Публикувана на
25 Февруари 2014 година