Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Смехотерапията лекува и подмладява

Смехотерапията подмладява и веднага вдига имунитета - дори само 5 минути. Тя бързо възстановява функцията на червата, регулира кръвното налягане, помага при проблеми с щитовидната жлеза и стрес, твърди Моника Балаян, психолог, преминал обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ.
Тя преподава смехотерапия от години, автор е на програми за оздравяване и усъвършенстване, има наблюдения върху своите курсисти и проблемите им. Някои от тях са постигнали
резултати при диабет и безплодие.
Щастлива е, че е помогнала със смехотерапия на няколко потиснати млади жени да забременеят и родят. Мъж от Велико Търново със захарен диабет преди 5 г. успява да влезе в норма и да поддържа нивото на кръвната си захар в допустимите граници. Курсист от Омск, където Моника също води курсове, се справя с тежка астма и сега изследванията му показват, че болестта я няма. Смехът се справя бързо и с депресията. А в Австралия има клиника, където лекуват импотентност със смях.
Веднъж ликвидирани със смеха, проблемите не се връщат обратно, смята Моника. Според нея в организма се извършва някаква трансформация и нещо се променя завинаги, без смехотерапията да е панацея. "Има много методи, които действат, но смехът се оказва най-ефикасен. Балансира тялото, действа отрезвяващо, привежда човека в норма и физически, и психически."
Смехът помага дори човек да се втали и да влезе във форма, като ускорява метаболизма и това е потвърдено с медицински изследвания, казва Моника Балаян. И обяснява, че има цяла наука гелотология, която изучава как се отразява смехът на здравето и какво се случва в организма.
Използва се терапевтичен смях, в който участват цялото тяло и ум, всяка клетка от организма. По подобен начин се смеят децата. Ето защо задачата на курса е да припомни този забравен смях, при който цялото ни същество ликува, а всички системи, органи, мускули се натоварват както във фитнеса. Ако човек дълго се смее по този начин, той се чувства малко отпуснат, дори уморен. По време на терапията смехът постепенно се увеличава.
По време на терапията смехът постепенно се увеличава. Тя включва още релаксиращи и медитативни упражнения, за да може човек да се отпусне психически и физически. Само тогава може да избухне онзи дълбок смях, който лекува. Още през първия ден курсистите се обучават как да се смеят така, че смехът да тръгне от корема.
Има специална гимнастика - весела и смешна. После се правят упражнения, при които се работи с емоциите. Важно е присъстващите да се освободят от това, което ги натоварва, и да станат по-позитивни. В началото на заниманията смехът е по около 3 минути, а в края, когато курсистите са вече отпуснати, се смеят по 20 минути.
"Имаме игри и упражнения с регресивна психология, за да се освободят хората от обиди и негативни емоции, страхове. Присъстващите се обучават как да се справят и с много тежки ситуации, когато изглежда, че смехът е невъзможен. Важно е да се смеят осъзнато, а не само защото нещо е смешно. Така човек ще може да се справи с всяка ситуация и да помогне на себе си. Всички сериозни и тягостни преживявания свиват съзнанието на човека", убедена е Моника. Не са случайни изразите, които използваме във всекидневието си, че някой си е сложил розовите или черните очила. Когато ни е тежко, всичко около нас е в тъмни краски. Важно е да се промени погледът върху житейските ситуации и нещата тогава се виждат съвсем различно.
Смехът в древността е възприеман като вътрешно слънце, което грее, щом човек се смее. Когато смехът се практикува в група, нещата се случват по-лесно, защото хората се "заразяват" един друг. Първоначално някои от курсистите са скептични, особено тези, които не знаят какво търсят . Има и тежки случаи, но накрая се смеят всички.
Моника е категорична, че и от усмивката има полза. И прави славнение - ако смехът е изгревът, то усмивката е зората. Тя може много да помогне, да промени настроението, да обърне ситуацията, да улесни общуването.
Ето защо е добре съвсем съзнателно да избираме комедии, да четем и да разказваме вицове, сами да търсим смешната страна на живота. Дори само това ще ни помогне да си свалим черните очила. Негативните преживявания, възпитанието, обкръжението, семейната среда са фактори, които ни пречат да се смеем по-често и от сърце. Има отражение и как цялото общество приема смеха. Ако се сравнят различните страни, ще се види, че има емоции, които са приети в едно общество, а в друго не. Какви са отношенията между хората, също има значение.
Моника твърди, че например у нас хората се смеят по-лесно, отколкото в Русия
На българите, както и на арменците помага невероятното чувство за хумор. Дори и най-нещастният човек ще каже нещо, което да накара другите да се смеят до сълзи, споделя впечатленията си тя.
Смехотерапията не е нещо ново, а забравено старо знание. Усмихваме се снизходително на древната мъдрост, че смехът е здраве. Но има много доказателства за това. Известна е историята на американския журналист Норман Казинс, който успява да се излекува от сериозно автоимунно заболяване със смехотерапия, след което започва активно да популяризира метода през 80-те години на миналия век. Сигурно и много други преди него са се възползвали от целебната сила на смеха.
24 часа

Публикувана на
06 Март 2014 година