Новина от категория България
Архив на публикациите

Проф. Вучков не го пускат да влезе в парламента, той насмита депутатите

Миналата седмица телевизионната легенда проф. Юлиян Вучков изненадващо се появи в Народното събрание. Влизането му вътре, обаче, било съпроводено със спънки, което възмутило до вдън душата твлегендата.
- Професоре, какво ви провокира да отидете в Народното събрание?

- Внимателно следя дейността на парламента, но от 1989 година насам никога не съм ходил там. Реших веднъж да отида, да придобия преки впечатления от атмосферата там. Въпреки че имах изрядно попълнен документ от „Евроком“, охраната не ме пусна. Казаха ми, че трябва да получа друг пропуск от кабинката за издаване на акредитации. Служителката пък ми изиска предварително заявление, в което да съм описал кой съм защо искам да влизам е парламента, с кого ще говоря и т.н. Отвърнах й: „Вие не знаете ли кой е професор Вучков? Но пак не ме пуснаха. Госпожата с очилата ми каза, че някой депутат трябва да пожелае да вляза в парламента. Понеже аз не ги познавам повечето, казах на охраната, като излезе някой депутат, да ми даде знак. Представители на ДПС ми заявиха, че не могат да ми съдействат. Звъня след това на секретарката на ГЕРБ. Исках да предаде на Красимир Велчев или на някои друг, че съм на входа на сградата и да ме вкарат. Тя ми тръшна телефона. Същото нещо със секретарката на Коалиция за България. Най-накрая, малко преди да си тръгна, излезе Петър Курумбашев. Той се възмути, като му разказах цялата история и ми уреди пропуск.
- Как реагираха депутатите, като ви видяха?
Веднага хукнаха към мен. „Професоре, как сте, много се радваме, че сте тук…“ Пълни лицемери! А не искаха да ме пуснат. Правят се, че ме уважават и обичат, за да не ги критикувам. Видях Томислав Дончев, Корнелия Нинова и Георги Кадиев. Привиках ги им казах: „Вас, депутатите, не ви ли е срам да издигате китайски стени между народа и себе си? С два документа идвам и с часове да не мога да вляза в тази Бастилия. Превърнали сте Народното събрание в скривалище“. При Живков не беше така. Тогава уж диктатура, а се влизаше само с паспорт. Каква е тази демокрация сега? Само дето кръщелното не ми искаха. Даже ме провериха за оръжие. Позор!
- Какви са впечатленията ви от парламента?
- Направи ми впечатление, че депутатите гласуват законите без вълнение. Няма емоция, не се вживяват в това, което правят. Всичко минава монотонно. Едни разсеяни погледи, сънливи физиономии, фалшиво усмихнати хора./Скандално

Публикувана на
06 Март 2014 година