Новина от категория България
Архив на публикациите

Жените от ВМРО и „Евромайки”: Ромки на 16 с по 2-3 деца с 1100 лв. помощи, а 600 000 бг семейства не взимат лев детски добавки

Да се спрат детските надбавки на неработещи и необразовани родители, които не плащат и лев данъци. Това ще настояват пред Комисията по дискриминацията и Министерския съвет Женската организация на ВМРО и жените от „Евромайки”, съобщи на нарочна пресконференция в Пловдив д-р Султанка Петрова , лидер на националната женска организация на воеводите. Само така щяло да се спре източването на социалната система в България.

Катя КАЗАКОВА

В момента 16 –годишни ромки са с по две - три деца. И си докарват по 1100 лева месечно от 16 вида помощи без да имат образование и без да работят. В същото време 600 хиляди български семейства в момента не получават и лев детски надбавки, тъй като имат над 350 лв. бруто месечен доход, даде пример тя..
„Настояваме за по-строг контрол от страна на социалните работници по отношение на заетостта и образованието и при отказ на ромите да работя и да се образоват помощите за деца да бъдат спирани.”, заяви Даниела Колева от „Евромайки”. Уточнявайки, че ще бъде направено и предложение за отпускане на социални помощи за ромски семейства с до 2 деца.
55% от мъжете под 30 г. не искат да създават семейства. Заради икономическата криза и лошата социална политика над 2 милиона млади българи са емигрирали в чужбина, където ще родят и отгледат децата си. Това е незапомнена демографска криза, посочи д-р Петрова. Тежката финансова криза засяга най-вече децата. Затова от жените от ВМРО и „Евромайки” ще настояват да се намали и ДДС-то за детските стоки и храни.
На кръглата маса в пловдивската централа на воеводите под наслов "Българското семейство - висша ценност на обществото" представителките на ВМРО, Евромайки, Сдружение "Зачатие", Асоциация на търговците на стоки за детето в България, Асоциация "Децата на България", Сдружение "Център за развитие - Тера" и Коучинг асоциация България обсъдиха още мерки как да се помогне на българското семейство.
Едно от предложенията е да бъде създадено Министерство на майката, детето, семейството и възрастните хора, на мястото на Агенцията за закрила на детето, която е неефективна. Така грижата за семейството и детето ще стане приоретет на държавата. Предлагат още да се възстановят женската и детската консултации, защото връзката между майката, бременната жена и лекаря, акушерката и медицинската сестра е прекъсната. Да се въведат т.нар училища за родители към АГ кабинетите. За да могат родителите да възпитават децата си и да им отделят повече време да им се осигури гъвкаво работно време, както е в европейските страни, при възможност за работа от дома. Майките да работят на 6-часов работен ден, а държавата да поеме разликата за останалите 2 часа.
Приоритет е и създаването на Фонд за подкрепа на майката и детето в нужда. Това се отнася за социалнослаби и самотни майки.

Публикувана на
07 Март 2014 година