Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Фигури оживяват в подводен парк

Изграждането на подводния парк Isla Mujeres стартира през ноември 2009 година върху 420 квадратни метра морско дъно в Карибско море. Първоначално проектът „Тиха еволюция” потапя 100 бетонни скулптури. На 26 ноември 2010 г. всички 400 отливки са заели своите места.
Твърдите морски обитатели са изработени от специален PН-неутрален и корозионно устойчив бетон. Общото им тегло е 120 тона и се намират на десет метра под морското равнище. Там образуват изкуствени рифове, които се превръщат в дом на подводните обитатели. Още по-любопитно за редовните посетители е променливата им позиция по морското дъно, предизвикана от морските течения. Според мексиканските власти музеят е неустоимо изкушение за туристите гмуркачи, които ще намалят своя интерес към кораловите рифове, които са пострадали от огромния поток посетители.
Осем месеца след откриването на Националния подводен парк Isla Mujeres, сложните композиции от фигури и артефакти са променили своя вид до непознаваемост. Хладните бетонени отливки са се „украсили” с ярките цветове на растителния свят в топлите води. Тейлър дори въоръжил някои от скулптурите, като е имплантирал късове от корали, за да създаде маски по лицата и бойни шипове по раменете им. Но и без неговата намеса коралите обладават хладната светла повърхност и я превръщат в жива материя. Това е и внушението, което авторът на проекта иска да постигне - способността на природата да се възстановява и променя към по-добро. Много от рифовете по света се разрушават, а този процес може да бъде обратим, ако човечеството не го осъзнае прекалено късно, убеден е Тейлър.
Другият известен подводен парк разположен в крайбрежието на Гренада, на три километра от столицата Сейнт Джорджис, събира шейсет и пет скулптури. Сред най-известните му творби са вериги от скулптури и морски самотници, отдадени на различни занимания. Бетонните човеци стоят до бюро с пишеща машина, ламинирано с вестници от седемдесетте години, друга фигура е изправена до библиотека, в компанията на домашен любимец, а трета е легнала върху автомобила си. Богати на детайл, сложните композиции пресъздават реализма на живота на сушата. Подводните хора гледат телевизия, работят, разговарят, страдат усамотени или се молят. За да създаде експресивните мимики и жестове, Тейлър е правил калъпи от живи хора, доброволци за проекта. За почитателите на ужасите създава и един приказен образ – този на жената дявол, взет от карибския фолклор.
Джейсън Чарс Тейлър е известен с многобройните си подводни скулптури и инсталации. Роден е през 1974 г. Като дете на англичанин и гвинейка, той израства с пътувания между Европа, Азия и Карибите. Силно влияние върху търсенето на изразни средства оказват кораловите рифове на Малайзия. Тейлър завършва Camberwell College of Arts, University of the Arts London, специалност "Скулптура и керамика". Там опознава наложилия се още през седемдесетте години на двадесети век лендарт и го съчетава с академичната скулптура. Междувременно се изявява като подводен еколог, носител на престижни награди за подводна фотография, а над четиринадесет години е квалифициран инструктор по гмуркане. През май 2006 г. печели международно признание с първия в света подводен скулптурен парк в Гренада. Сред медийните му почитатели са над 1000 издания по света, включително “Нешънъл джиографик”, “Вог” и др. „Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас”, казва Тейлър за своята мотивация да прави изкуство, което живее извън музеите, галериите и домовете.

Публикувана на
21 Март 2014 година