Новина от категория България
Архив на публикациите

Хамлет като тъмнокож във Варна

Световноизвестният Шекспиров театър „Глобус” идва в България да изнесе едно-единствено представление – „Хамлет”, и това ще стане на 3 юни в рамките на 22-рия Международен театрален фестивал „Варненско лято” (1 - 11 юни).
Прочутата трупа пристига във Варна по покана на феста, който тази година заедно с цялата световна общност отбелязва 450 години от рождението на великия бард. 2014-а е обявена за световна година на Шекспир. Заради това в програмата на „Варненско лято” е залегнал и внушителният спектакъл „Крал Лир” на режисьора на „Скайфол” и „Американски прелести” Сам Мендес. Той може да бъде наблюдаван на живо от Националния театър в Лондон в зала „Европа” на Варненския фестивален комплекс (2 юни). Главната роля в него изпълнява Саймън Ръсел Бийл.
С „Хамлет” Варна става една от спирките на световното турне на Шекспировия театър „Глобус”, който ще акостира в 250 държави за две години. „Глобус” ще представи у нас минима-листична версия на „Хамлет”, в която участват 12 актьори и 4-ма сценични работници. Любопитно е, че режисьорите Доминик Дромгул и Бил Бъкхърст поделят ролята на датския принц между тъмнокожия Лади Емерува и Наим Хайат, а как ще изглежда това, предстои да видим. Подобно на героите на Жул Верн шестнадесетте участници в този амбициозен проект ще обиколят света, като ще посетят Хераклея в Македония, Витенберг в Германия, библиотеката “Фолгър” във Вашингтон, руините на маите в Копан в Хондурас./Монитор

Публикувана на
13 Май 2014 година