Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Росен Петров: Политиците ни в Брюксел ги наричат „екипа със свалени гащи”!

Росен Петров е един от основателите на движение „Гергьовден”. Осем години е главен сценарист на „Шоуто на Слави”, с което изненадващо се разделя през 2008 г. От 2009 г. е водещ на собствено токшоу „Нека говорят с Росен Петров”. На 9 февруари т. г. по време на предаването си обяви, че влиза в партия „България без цензура” и става политик.
Румяна СТЕФАНОВА
- Какво ви казват хората при обиколките ви в страната преди евровота, г-н Петров?

- Навсякъде казват едно и също - че по никакъв начин не са усетили, че са граждани на обединена Европа. Нали си представяте как изглежда Полски Тръмбеш и един подобен град в Германия или хайде да не бъда толкова краен – в Гърция. Нали си представяте как живеят хора с пенсия от 180 лв. при условие, че в Германия минималната социална помощ е 800 евро, а в Гърция най-ниската пенсия е 600 евро. По-старите знаят от историческите книги, че сме от 1330 години в Европа, но Европа не е в нас.
- Вече седем години България продължава да е „черната овца” на Европа. Вината за това във вътрешната ни политика ли е, или към България се налага двоен стандарт от страна на ЕС?
- И в двете - хем нашите политици не успяват да отвоюват позиции за България - неслучайно ги наричат екипа със свалени гащи, хем големите европейски страни си гледат техните интереси. За това ние сме за следното: или Европа да е икономически и политически съюз на отделните независими държави, което искат консерваторите на Камерън в Англия, или федерална Европа, каквато иска Оланд, но при едно условие – жизненият стандарт да се изравни. Ако сме част от една обща европейска държава, нашите заплати също трябва да са европейски. Така, както Германия даде 1 трилион марки тогава, за да изравни стандарта на ГДР с ФРГ след обединението, така сега трябва да поеме такъв ангажимент, че така нареченият социален минимум у нас да е като в Германия – 800 евро. Не ни трябват политици, които с главата си да са наведени към Анкара, а със задните си части към Брюксел, или по-скоро обратното.
- „Нека престанем да стоим пред вратите на Брюксел като пудели, на флага ни има лъв” - това са ваши думи. Как пуделите ще се превърнат в лъвове?
- Въпросът е почти реторичен. Аз не съм видял български политик, който да не се държи в Европа като разглезен пудел, който върти опашка, щом види леля си Меркел или чичо си Шулц, че понякога повдига и краче да препикае лява или дясна територия. Ако вие сте видели някъде български политик, който да се държи като лъв, ще се радвам да ми го покажете на снимка...А пуделите ще станат лъвове, когато, както е казал легендарният герой Робин Худ – овцете станат лъвове. Стига сме стоели като стадо с чобани от ДПС, с най-чобанина - бай Ахмед. Както се пее в една песен: „Доста робство и тиранство, време е да ставаме”. Засега не използвайте пушките, просто идете и пуснете една бюлетина, и чобанинът ще остави стадото намира завинаги./Пикбг, със съкращение

Публикувана на
15 Май 2014 година