Архив на публикациите

Таксиджия върна 15 000 лева, забравени в колата му

Таксиметровият шофьор Николай Димитров от Бургас стана пример за честност, след като върна 15 хиляди лева, загубени от руски туристи в автомобила му. Нито за момент бургазлията не помислил да задържи изтървания портфейл, пълен с пари, кредитни карти и лични документи за себе си, научи Флагман.бг.
Преди няколко дни Николай качил младо руско семейство от центъра на Бургас. Клиентите искали да ги закара до хотел „Аполон“ в Слънчев бряг. Седнали на задната седалка, били натоварени с голям сак. Когато пристигнали пред хотела, те слезли, руският гражданин бръкнал в джоба си и платил договорената сума с таксито. Семейството слязло от колата, взело си сака, но изобщо не забелязало, че в автомобила остава мъжката чантичка с документи, кредитни и дебитни карти и крупната сума пари.
Шофьорът Николай Димитров също не разбрал нищо и тръгнал спокойно. Решил, че това е последният му курс за вечерта и се прибрал в дома си. Едва на сутринта, когато приготвял таксито си за работа, забелязал, че на задната седалка има забравена вещ от последните му клиенти. Щом открехнал чантичката, видял в нея многото пари. Вместо да се изкуши да ги прибере за семейството си, той дори не набрал смелост да ги преброи. Прегледал портмонето до толкова, че да разбере евентуално каквато и да била информация за собствениците.
„Нито за миг не се поколебах какво ще правя. По същото време моят син беше на екскурзия в Гърция. Зададох си въпроса какво ще прави той, ако си загуби парите и документите. Качих се на колата и тръгнах към хотела, където оставих семейството, но не успях да ги намеря. Нямаше регистриран човек с името, което видях на документите. По-късно разбрах, че мъжът и жена му са били на гости на приятели. Търсих ги и в съседните комплекси, пуснах сигнал в полицията и се обадих в руското консулство. Почетният консул Тонко Фотев се зае със случая и издири семейството. Намерихме ги в хотел „Приморец” в Бургас, където бяха отседнали. Хората бяха в паника, не знаеха какво да правят. Не можеха да повярват, че някой е направил нещо подобно за тях. Дадоха ми 300 долара и ми благодариха безкрайно много. Сега вече са ми приятели и често ги возя. Разказаха ми, че са от Москва, дошли са тук на почивка и след няколко дни се прибират в Русия“, разказва пред Флагман.бг Николай Димитров.

Публикувана на
15 Май 2014 година