Новина от категория България
Архив на публикациите

15-часов изборен маратон утре

15-часов изборен маратон се задава за евровота утре. Първите секции ще отворят още по тъмно – в 5 ч. сутринта, а последните бюлетини ще бъдат пускани най-късно до 20 ч. от останалите на опашка избиратели.
По-дългият изборен ден е заради няколко секции в бургаски села, които ще отворят с час по-рано от предвиденото в Изборния кодекс време. Изместването на часовника се прави по изключение със специално разрешение от ЦИК. Причината е, че голяма част от гласоподавателите в тези села работят извън тях, като тръгват преди 6 ч. и се прибират вечер след 20 ч., поради което нямат възможност да упражнят правото си на глас.
С новия Изборен кодекс депутатите възстановиха традицията за гласуване между 6 ч. и 19 ч. с възможност за час удължаване, когато пред съответната секция все още чакат гласоподаватели. За парламентарния вот през 2013 г. изборният ден бе изместен с един час и последните бюлетини от закъснели граждани се пускаха чак до 21 ч. Впоследствие обаче бе преценено, че този подход не е добър, тъй като след вота бюлетините трябваше да се разнасят по тъмно, което породи съмнения за манипулации./Монитор

Публикувана на
24 Май 2014 година