Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Закръгленото дупе е гарант за дълголетие

Закръглените форми и заветните 5 килограма в повече, които са кошмарът на всяка жена, се оказват много полезни за здравето. Това сочат данните от последни изследвания в областта на дълголетието. Според международен научен екип хората, които имат няколко килограма в повече, живеят по-дълго.
Тлъстинки за спокойна старост

Резултатите от изследването, публикувани в авторитетното списание Journal of the American Medical Association, противоречат едва ли не на всички други препоръки, които са се давали на хората до момента. Учените обаче смятат, че подкожните мазнинки, стига да не са прекалено много, удължават живота. Това означава, че хората, които са на перманентна диета и всекидневно се измъчват с гладуване и излишно физическо натоварване, могат най-после да си отдъхнат. Лекарите все пак предупреждават, че наднорменото тегло увеличава вероятността от смърт в резултат на диабет или болести на бъбреците, но тази закономерност не е в сила при редица други заболявания. В това число влизат редица опасни болести като рака и сърдечносъдовите проблеми. В заключение лекарите все пак казват, че “повишената телесна маса очевидно съпътства значително по-ниската смъртност като цяло”.
Или пък не е вярно
“Това са пълни глупости. Нелепо е да се твърди, че повишената телесна маса не е рисков фактор, когато става дума за смъртност”, заявява професорът по диетология Уолтър Уилет от Медицинското училище в Харвард. Той се опасява, че подобни изследвания могат да накарат хората да си мислят, че могат да се тъпчат до насита и това да не вреди на здравето им. Учените, автори на проучването, обаче подчертават, че описаните от тях позитивни последствия се отнасят само за хората с леко до умерено повишена телесна маса и определено не засягат дебелаците.
Все пак обаче, даже и доста тлъстите мъже и жени могат да се похвалят с добро здраве, защото те много по-рядко (до 40 процента) умират в резултат на заболявания и опасни състояния като емфизема, възпаление на белите дробове, болест на Алцхаймер, травми и някои инфекциозни заболявания.
Плюс пет килограма
Според редица специалисти качването на няколко килограма помага на организма да оздравее по-бързо след операция или прекарване на тежка болест. “Няколкото килограма над нормата способстват не само за избягването на редица болести, но и за оздравяването след сериозни операции, травми и инфекции”, заявява Катрин Флагел, ръководител на изследователската група. Според нея вероятната причина за това е, че по-пълните хора имат повечето резерви, от които може да се възползва организмът в критичен момент.
Дебели - да, но не на всяка възраст
Леко наднорменото тегло е полезно, но не на всяка възраст, обясняват специалистите. Има си определени етапи от живота, в които е добре да сме по-пухкави, и такива, в които трябва да следим строго за индекса на телесната маса.
Според учените малкото превишаване на теглото е най-полезно за хората на възраст между 25 и 59 години. След 60-ия юбилей теглото трябва задължително да е в нормата.
новинар

Публикувана на
15 Юни 2014 година