Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Синтетичните витамини ни съкращават живота

Бета-каротинът и витамините А и Е, за които се твърди, че намаляват риска от появата на редица опасни заболявания, в действителност не удължават, а съкращават продължителността на живота, сочат данните от най-новите изследвания.
Според лекарите при определени ситуации безусловно смятаните за супер полезни микроелементи се оказват изключително вредни за организма. Учените стигнали до стряскащия извод, след като провели мащабно изследване, включващо данни от над 250 хиляди души.
Сътрудници от центъра за клинични изследвания към университетската болница в Копенхаген са обобщили резултатите от 68 мащабни проучвания, посветени на витаминните добавки. Резултатите са повече от стряскащи. Оказва се, че приемането на бета-каротин и витамин А и Е не влияе положително на продължителността на живота. Това, най-просто казано, означава, че полезните добавки ни тровят, алармират специалисти. Според детайлни проучвания употребата на изброените антиоксиданти дори скъсява живота.
Смъртността сред хората, приемащи добавки с бета-каротин, достига 7 процента, а приемането на витамини А и Е се асоциира с увеличаване на смъртността съответно на 16 процента и 4 процента. Според учените най-здравословен е селенът. Хората, които употребяват такава добавка, живеят по-дълго от останалите. За препаратите с витамин С датските учени твърдят, че те не влияят на продължителността на живота.
Лекарите обаче подчертават, че стряскащите данни се отнасят само за синтетичните добавки, съдържащи повишени концентрации на витамини и антиоксиданти. В естествен вид тези витамини не могат да ни навредят, категорични са специалистите.
Причината изкуствено синтезираните, уж полезни добавки, да тровят тялото вероятно се крие в способността на микроелементите да се свързват със свободните радикали в организма. Това може да влияе негативно на работата на имунната система на организма и по този начин да бъде причина за куп заболявания.

Публикувана на
15 Юни 2014 година