Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Не бива да се ляга веднага след ядене

Всичко, което изядем преди лягане, се превръщало веднага в мазнини. Така смятат мнозина, но всъщност това схващане е напълно погрешно. Но пък има други достатъчно основателни причини да си лягаме за сън веднага след вечеря. Защото, ако докато спим, тялото ни трябва да храносмила, може да си навлечем различни проблеми – от киселини и тежест в стомаха до повишен риск от удар.
Напълняване

Кога ядем не е толкова важно, колкото е от значение колко ядем. За да отслабнем, трябва да изгаряме повече калории, отколкото приемаме. Няма значение дали приемаме всички допълнителни калории рано сутрин или късно вечер преди да заспим. Късното хранене крие други опасности, включително невъзможност да преценим колко точно сме гладни – най-вече заради натрупаната през деня умора.
Когато огладнеем в полунощ, едва ли ще ни се занимава с приготвянето на салата и вместо това ще вземем първото лесно и удобно нещо от хладилника – сладолед или останало парче пица. Ако похапваме нездравословни и калорични храни точно преди лягане, това значи, че няма да можем да изгорим тези напълно излишни калории.
Стомашни киселини
Ако си легнем да спим, особено по гръб, веднага след обилна вечеря, в началото може и да се чувстваме много добре, но, докато тялото ни се опитва да почива, храносмилателната система ще трябва усилено да работи. Киселините в стомаха при такава ситуация се появяват заради излишното количество стомашна киселина, която създава изгарящо усещане, разпростиращо се от стомаха към гърдите и понякога до гърлото.
Възможно е да са придружени и от позиви за оригване. Всичко това създава дискомфорт и може да попречи на качествения сън през цялата нощ.
Киселинен рефлукс
Т.нар. гастроезофагеален рефлукс, или за по-кратко киселинен рефлукс, се причинява от липсата на добро затваряне на клапата между стомаха и хранопровода. Това позволява на стомашната киселина да се качи нагоре към гърлото и да причини характерно парещо усещане. Ако легнем по гръб веднага след вечеря, ще провокираме това състояние.
В дългосрочен план, при липса на лечение, стомашната киселина може да се качи до хранопровода и да увреди сериозно и необратимо мембраните на лигавицата му.
Удар
Ако си легнем да спим веднага след хранене, това увеличава риска от сърдечен удар. Или поне това сочат резултатите от проведеното наскоро изследване в медицинското училище към гръцкия университет на Йоанина. Изследването включвало 500 здрави участници, 250 от които са претърпели удар в миналото си, а другите 250 са диагностицирани с остър коронарен синдром.
Резултатите сочат, че онези от изследваните лица, които изчаквали най-дълго между последното хранене за деня и лягането вечер, са изложени на най-нисък риск от получаването на удар. Възможните обяснения са различни - едни включват идеята, че киселинният рефлукс е по-вероятно да причини сънна апнеа, която е свързана с честотата на ударите.
Според друга теория самото храносмилане и ефектите му върху кръвното налягане, нивото на кръвната захар и холестерола могат да повлияят вероятността от удар. Необходими са още изследвания за потвърждаването на тези допускания.
здраве.бг

Публикувана на
15 Юни 2014 година