Новина от категория България
Архив на публикациите

Почнаха арестите на клатещи банките, група от 50 човека пускали стресиращи есемеси

50-ина души са в основата на мистериозните стресиращи имейл и есемес атаката срещу Първа инвестиционна банка (ПИБ). Те се организирали в социалните мрежи с все още неизяснени мотиви и връзки помежду им. Двамата задържани от ДАНС по-рано днес били част от тях. Групата била от млади хора, между 30- и 40-годишни, с отлични технологични познания.
Масовото изпращане на съобщения между тях започнало в понеделник. Те обаче били много внимателни и триели абсолютно всяко съобщение, така че да не оставят следи. Запознати изказаха предположение, че идеята за атаката се е зародила след тегленето на пари от КТБ и кризата с банката.
Три часа среща продължи срещата в събота между главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, на която се обсъждали кои са конкретните лица участващи в опитите за дестабилизация на страната Те извънредно са обсъждали конкретни действия и мерки за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система у нас. Търсели законови възможности за преследване на виновниците. Засега няма официални изявления.
Извършен е първият арест за всяването на банкова паника. В София е задържан е компютърен специалист за разпространяване на есемеси и и-мейли, подстрекаващи към масово изтегляне на вложения от финансови институции. Новината съобщи Сашо Диков от ефира на авторското си предаване в Нова телевизия. Единственото, което официално се съобщава е, че арестуваният е разпространявал невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване.
В Русе пък арестуван Венцислав Ангелов- Венци Чикагото заради публикувани във Фейсбук постове за проблем с конкретна финансова институция, както и очаквано падане на валутния борд. Само час преди ДАНС да нахлуе в дома му, той е постнал във Фейсбук профила си новината за взрива пред входната врата на централния офис на Уникредит Булбанк в Шумен. "Хайде, почна се и с взривовете.....Сега да не изкарате Банките - кръвопийците на народна кръв , жертви...!! На всекиму, според , това което си е надробил", пише над новината за бомбата, която Чикагото е споделил от свой приятел в мрежата. /Блиц

Публикувана на
28 Юни 2014 година