Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Паркът „Гюел” връща в приказките

Паркът "Гюел" се намира на един от хълмовете над Барселона и е построен в периода 1900 – 1914 г. Това уникално кътче е проектирано от самия Антони Гауди по поръчка на индустриалеца Еузеби Гюел, който е вдъхновен от идеята за създаване на жилищен комплекс по английски модел с жилища, работилници и ателиета, параклис и парк, красиви мозайки, оригинални пейки и павилиони...с други думи - място, където всеки може да избяга от шумния, забързан град и да се докосне до природата.
Това е едно жизнерадостно и веселяшко кътче, проектирано от архитекта по поръчка на индустриалеца Гюел, който мечтаел да построи природосъобразно и приказно красиво място за живеене. По план е трябвало да бъде жилищен комплекс от тип град-градина, който да се издига на хълм на север от града. Замислен по английски модел с жилища (като цяло 63 къщи), работилници и ателиета, параклис и парк. Но цената на строителството се увеличава дотолкова, че се конструират само 2 къщи и парк.
Създаването на парка продължава от 1900 г. до 1914 г. Той става собственост на град Барселона през 1927 и едно от най-посещаваните забележителности на града.
Създадените къщи са само две, но пък са като излезли от приказките, построена сякаш от бисквитки и лакомства. Като че ли дечица са построили чудати пясъчни замъци. Колони с формата на палми... Най-дългата пейка, която е във формата на морска змия... Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва.
Голям многоцветен гущер - символ на града, обсипан с керамични парченца, пази прохода към величествена колонада, издигната само за да държи огромна тераса с изглед към целия град. Тя е голяма колкото площад и е опасана от каменна пейка.
Паркът е създаден на мястото на сметище. Мозайката на терасата вълна, както и други елементи от него, са направени от боклуци, открити в сметището. Всяко парче от пейката е различно и напомня на очарователното усилие на дете да залепи натрошените порцеланови съдове на майка си.
Нагоре по хълма, залесен едновременно с палми, цъфтящи почти целогодишно храсти, магнолии, кактуси и борове, от малки каменни късове са изградени още тераси. Колоните на една са огънати като морска вълна, другата се държи от каменни палмови дървета. Из растителността е скрита къщата на Гауди - най-скромната постройка в парка.
Строежът на парка минава през най-различни етапи, търпи промени, влияе се от политическата обстановка в страната, но в крайна сметка до нас достига в този неповторим Гауди стил.

Публикувана на
28 Юли 2014 година