Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Царството на фантазията в Цюрих

Да, отново е парк, но не е в Испания. И отново авторът е оригинален творец, но е швейцарец. Става дума за парка на Бруно Вебер, построен недалече от Цюрих, в Диетикон. Както и Гауди, Бруно Вебер замисля отначало това място като своя резиденция.
През 1962 год. художникът наследява парцел в Диетикон и започва строежа на уникален дом-ателие с кула, успоредно полагайки начало на скулптурния парк.С годините Вебер успява да преодолее всички бюрократични трудности за осъществяване на своята мечта, която все още продължава да визуализира.
От 1963 год. Вебер създава огромно количество скулпурни и декоративни произведения, разположени на площ от 20 000 кв.м. Едно царство на фантазията, което продължава да се разраства с нови обитатели. Планирано е също построяване на кафене, на музей и още поредица арт проекти, въпреки че художникът скоро ще навърши 80 години.
Създаденото до сега е магическо място с удивителни павилиони, арки, водоскоци, мостове, фонтани и приказни същества с различни окраски, цветове и стилове. Големите дървета и буйната растителност, която расте между скулптурите са в общо съзвучие с тях.Градината около фантастичната къща, където живеят Вебер и съпругата му е разделена на три части: „Градина на любовта”, „Градина на водата” и „Градина на гората”.
Тук се намират статуи с височина 20 метра и тегло от 150 тона и те балансират перфектно.
В този фантастичен свят в Диетикон, ще видите митични същества, скулптури през които се минава като по мост, елементи приличащи на ориенталски пазачи. По извити пътеки следват стълбове на смъртта, колони, огромни статуи и кули, богато украсени с цветна мозайка, докато стигнете до дома-ателие, където живее Бруно Вебер със съпругата си Мариан Вебер-Прот. Така, пристигнали в Швейцария, обладани от любопитство, сърдечно сме посрещнати от Мариан, която повече от два часа ни разведе през парка, ателието и дома.

Публикувана на
19 Август 2014 година