Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Боси по тревата

Ако обичате водните процедури, лятото е най-подходящият сезон за тях. Не е задължително да ходите на море или да плащате месечен абонамент за басейн. Достатъчно е дори... да си свалите обувките.

Най-лесната и достъпна воднооздравителна процедура е ходенето на бос крак по мокра трева. Не е задължително дори да чакате дъждът да отмине, или да ставате твърде рано, за да хванете утринната роса.
Колкото повече влага има в тревата, толкова по-добре. И колкото по-често се разхождате боси по нея, толкова по-голям оздравителен ефект ще постигнете.
Такава разходка трябва да продължава не по-малко от 15 минути, но и не повече от 45. След процедурата не бързайте да си изтривате краката. По-добре просто обуйте сухи обувки. Желателно е да повървите 10-15 минути с обути крака по сухо място, покрито с пясък или камъни, първоначално с ускорено темпо, а след това с нормални крачки.
Ако живеете на място, където трева се намира трудно, може да се разхождате и по мокрите камъни, дори и по мокрия под у дома. Тези разходки могат да продължават от 3 до 15 минути в зависимост от вашето здравословно състояние. Здравите хора могат да правят това в продължение на 30-40 мин.
Тази процедура е особено полезна за тези, които често страдат от различни заболявания на гърлото и главоболие, причинено от резки промени в кръвното.
Почивайки си на брега на река, море или езеро, не се ограничавайте само с къпането. Задължително ходете боси по водата. Ходенето трябва да става с бавни, спокойни крачки. Едновременно може да правите и някои елементарни физически упражнения: вървете срещу течението, преодолявайки съпротивлението на водата или ходете по водата, високо повдигайки колене.

Публикувана на
19 Август 2014 година