Новина от категория В общината
Архив на публикациите

На 22 май Пеещите фонтани ще възкръснат

Чисто нови Пеещи фонтани ще пропеят в Пловдив на 22 май. Очаква се Бойко Борисов лично да го открие. Той ще дойде заедно с двама от министрите – на регионалното развитие Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов.
"Проектът е на стойност от 7 милиона лева без ДДС, а реконструкцията е една от най-мащабните в историята на културната забележителност”, съобщи кметът Иван Тотев.
Възкръсналите Пеещи фонтани в Цар-Симеоновата градина бяха тествани със звук и светлина. От дълги години те не работеха, защото езерото пропускаше вода и наводняваше съседните сгради.
Според ръководителя на проекта арх. Петко Прокопиев Пеещите фонтани ще станат невероятно красиви. Те са дело на канадската "Кристъл Фоунтейнс", изработила уникални водни съоръжения по цял свят, включително и в Дубай. Струята на водните съоръжения достига височина 20 метра.
Възстановени са всички езера във вида им от 1963 година, когато са били най-близо до оригиналния проект на Люсиен Шевалас. Всички водни площи вече са свързани с поливна система. Те са напълнени и осветени.

Публикувана на
04 Май 2015 година