Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Оазис в града на квадратите

Изграждането му започва в периода 1892 - 1894 г. от братята Сиесмайер, франкфуртски градинари, и името му е посветено на принцеса Луизе Мари Елизабет от Прусия, която била близка на трима германски императори: Вилхелм I е неин баща, Фридрих II е брат й, а Вилхелм II - неин братовчед. Когато била 18-годишна, тя се омъжила за принца регент, по-късно дук на Баден, Фридрих I.
През 1975 г. Луизенпарк получава нов външен вид

и този факт е превърнат в грандиозно събитие. Днес Луизенпарк е един от най-красивите паркове в Европа. Може би причина за това е хармоничната комбинация от толкова интересни и различни елементи: паркови площи в центъра на града, ботаническа градина, зоологически терени. В парка има и красиво езеро, което придава идиличност на разходките. Когато времето е хубаво, можете да се насладите на спокойно пътуване с гондола. През лятото на естрадата, близо до езерото, ще гледате вариететна програма или просто ще се забавлявате с децата си, танцувайки. Две от най-големите събития за парка са Лятното нощно парти и Денят на семейството през есента. Но Луизенпарк не е забавен само през горещите месеци. През ноември, декември и януари се организират събития, които ангажират децата към опазването на природата.
В Луизенпарк могат да се видят 150 вида дървета, 350 различни храсти, 400 000 луковични и други цветя, които цъфтят през пролетта, както и 250 000 летни и есенни цветя. В ботаническата градина можете да се запознаете с тропически растения и животни - на 2700 кв. метра могат да се разгледат 350 вида растения, 50 вида влечуги и над 350 различни риби, живеещи в солена и сладка вода. В изложбената зала пък всяка година на 400 кв. метра се показват най-различни растения и животни. Така през годините тук са гостували пеперуди, пингвини и др.
Началото на удоволствията
Разходката ни в Луизенпарк започва със среща на високата 200 м кула. На върха й е разположен ресторант, който на всеки няколко часа прави пълен оборот на завъртане. Но не срещата с немската кухня е целта на посещението ни в този зелен оазис, а потопяването в спокойната атмосфера на парка.
На входа ни чака червено влакче, което ни отвежда до китайския кът в Луизенпарк. Минаваме покрай зелени морави, върху които сянка правят столетни дървета, приютили под клоните си уморени туристи, решили да отпочинат на свободните шезлонги.
Като къс земя от далечния Китай
Достигайки до китайска територия, забелязваме, че всичко в тази част на парка е посветено на източната идея. За да впечатлят посетителите си, домакините са изградили традиционна китайска градина и чайна, в която може да се види тайнството на източните церемонии.
Китайската чайна е построена за 1.77 млн. германски марки, като за финансирането на тази идея е била създадена фондация. Комплексът е разположен на около 5 хил. квадратни метра и от 2001 г. е отворен за посетители.
За изграждането на китайската чайна са използвани естествени материали като камък, дърво, метал. Боядисани са в характерните за този свят краски - бяло, черно, сиво и червено. Тук можете да опитате различни сортове чай, както и да дегустирате специфични китайски ястия. В рамките на чайната ще видите и примери на калиграфското изкуство, предмети от порцелан и бонсаи.
В китайската градина пък впечатление правят традиционни постройки като зидове, павилиони, пътечки и врати. Странните за европееца форми, багри и материали предразполагат посетителите да се потопят в атмосферата на Китай и неговата философия в изграждането на градините.
Лечебното в съчетание с красивото
Преди година на територията на парка като част от него е отворила врати и лечебната градина, както й казват в Манхайм. Тя е станала реалност с голямата финансова подкрепа на „Приятели на Луизенпарк". Разполага се на 1700 кв. метра. Върху тази площ място са намерили над 180 лечебни растения, които показват живителната си сила на посетителите.
Градината е разделена на историческа и модерна част. Докато в историческата част лекарствените растения са подредени в характерната за Ренесанса традиция, в съвременната архитектура тя е запазила модерното си звучене.
Приятелите на мистиката също ще бъдат доволни от посещението си в Луизенпарк. В рамките на лечебната градина могат да се видят и представители на тайнствени магически растения, чиято сила е описвана в известни романи.
Тропическа ботаника
Растителният свят на тропиците и субтропиците и тук се проявява като пъстра, но подредена и достъпна джунгла. В красиви композиции растат и цъфтят всевъзможни представители на тази вечно впечатляваща част от световната флора. По пътечка можете да стигнете до кафееното дърво, но няма как да не забележите и каучуковото дърво по пътя си. Впечатление неминуемо ще ви направи и фикусът бенджамин, чието стебло е достигнало диаметър от 30 сантиметра. Растението толкова е пораснало, че скоро ще достигне тавана на Къщата на растенията в Луизенпарк. Сред забележителните екземпляри е и фикус сикоморус от Източна Африка. Характерното за него е, че колкото по-възрастен става, толкова по-силно корените му се развиват около стеблото.
Очарователно изглежда с красивите си червени клонки и брахихитонът (Brachychiton acerifolius), пренесен от уникалната природа на Източна Азия, и още много други екзотични растения, които трудно тук може да бъдат изброени.
Забавленията в Луизенпарк
Луизенпарк може да ви предостави всевъзможни начини за забавление, стига да искате да се почувствате свободни и отпуснати. На стотиците квадратни метри поляни като плътен килим е „постлана" зелена трева. Стъпите ли боси, ще усетите нежните капки роса, устояли на палещото слънце, което тук може да се случи само 1-2 седмици през годината. Възможност за приятно прекарано време има за всички. Ако искате да поиграете футбол с щъркели, тогава не се страхувайте да вземете топката. Пернатите представители на вида няма да се посвенят да участват в играта. За децата има обособено място, в което светът е изграден от надуваеми играчки. Тази зона е обградена с плътни стени от жив плет и малчуганите могат да влизат и излизат само от едно място.
Ако пък искате да усетите очарованието на венецианските канали, може и да не ходите във Венеция. Наминете към Манхайм. В центъра на парка води разлива изкуствено езеро, в което гондолите ще ви осигурят романтична идилия. И не забравяйте да дойдете вечер - ще има песни и танци на сцената в близост до водната площ. Красотата на водните лилии тук е уникална, защото работниците, поддържащи парка, не пестят усилия в опазването на видовото им разнообразие.
В Луизенпарк има и открита сцена с 1000 места, където се организират концерти, поставят се опери, музикални шоу програми и игри.
Имате ли интерес към животните и по-специално към влечугите, тогава можете да посетите зоологическата част на Луизенпарк, където с удоволствие своята красота ще демонстрират над 50 вида представители на тази част от световната фауна.
Юлиана ДИМИТРОВА

Публикувана на
07 Май 2015 година