Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Световната банка с интерес към проекта “Въча”

Световната банка проявява сериозен интерес към проекта "Въча". Това стана ясно след днешното посещение в Общината на нейна делегация начело с постоянния представител за България Тони Томпсън. Те имаха работна среща с кмета Иван Тотев.
"От Световната банка искат да се запознаят на място с инвестиционния климат в Пловдивския регион", съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. Екъпът й е информирал за новата стратегическа програма за работа с местните власти в България.
Проектът за водоснабдяване на Пловдив и региона от каскада "Въча" е на идейна фаза, извършени са и отчуждавания на имоти и е необходимо да се намери финансиране. Инвестицията би се възвърнала за 10 години само от потребление на по-евтин ток, като при това значително ще се подобри снабдяването с чиста вода на града и още десетки селища.
Световните банкери са проявили особен интерес и към развитието на IT и аутсорсинг сектора, както и към индустрията в региона, и по-специално индустриалните зони. "Бяха много заинтригувани как Пловдив се превръща в толкова бързоразвиващ се град", сподели зам.-кметът. Той припомни, че градът ни е на челно място по привличане на големи инвеститори, а 50 на сто от индустрията в Пловдивско се заема от производствени предприятия.
Кметът Тотев е представил пред делегацията няколко важни пловдивски проекта - Южния обходен колектор, Водния цикъл, Околовърстния път. Тема на разговорите е било и раздвижването в строителния сектор, особено по отношение изграждането на офис площи.

Публикувана на
08 Юни 2015 година