Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Вдигат завесата на „Сцена на кръстопът”

19-ят Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се открива днес в Дома на култура „Борис Христов” с премиера на Пловдивския драматичен театър „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов. Тази година зрителите ще гледат 20 постановки на 12 театъра , три от които са чуждестранни.
Мотото на феса, чийто артистичен директор е проф. Стефан Данаилов, тази година е „Театърът. Следите.” По думите на креативният директор на феста Елин Рахнев„19 години „Сцена на кръстопът” ни изкачва през чигите в небесата. Гравира красота върху всеки от нас. И оставя следи”.
От четирите фестивални премиери, втората също е пловдивска – „Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов с участието на Калин Врачански и режисура на Лилия Абаджиева.
В програмата, селектирана от театроведа Богдана Костуркова, са включени представления с награди „Аскеер и „Икар” като „Къщата на гнева” по Лорка, „Каквато ти ме искаш” на Теди Москов, представление на Народния театър, „Семеен албум” от Малин Кръстев. Народният театър представя и „Петокнижие Исааково” от Анжел Вагенщайн, актьроът Владо Пенев „влиза” като режисьор на”Дадкота”. „Сцената...” е отворена и за още няколко български пиеси, които носят посланията на младите и на времето днес.
Чуждестранното участие е на три театрални формации: театърът на Анталия с пиеса на Молиер – в петък, от Франция, с представление, участвало на фестивала в Авиньон и мюзикхолен театър от Украйна с постановка за Мерилин Монро.
С интерес се очаква новата пиеса на Елин Рахнев, наречена „Свалячи”, която е продължение на постигналата голям успех „Фенове”.
В съпътстващата програма на фестивала участват студенти от НАТФИЗ, и от НБУ с текстове на Камен Донев, джаз, Стефан Вълдобрев с „Обичайните заподозрени” и кръгла маса за „Новото в българската дрматургия на 21 век”.
Още преди началото на фестивала, за няколко представления билетите свършиха. Фестивалният бюджет е от 180 000 лева, от които квотата на Министреството на културата е 42 000 лева, а на община Пловдив е 45 хиляди лева./радио Пловдив

Публикувана на
10 Септември 2015 година