зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17

Хортензията попада в Европа от Япония, през 1820 г., а от 1900 г. се поставя началото на нейната селекция. Първоначалното име на рода било в чест на принцеса Хортензия. По-късно европейските систематици преименували растението, давайки му името Hydrangea macrophylla (едролистна хидрангея). Родовото име произлиза от две гръцки думи hydor — вода и angeion — съд, с което се подчертава, че растението е много влаголюбиво.

Първоначално хортензията се отглеждала само като стайно растение, защото първите сортове били получени от слабо студоустойчивият вид Н. macrophylla. Към 60-те години на 20 в. са създадени около 100 нови сорта, като голяма част от тях са студоустойчиви. Днес растението принадлежи към числото на едни от най-разпространените градински цветя в света.
Грижи
За успешното отглеждане и цъфтежа едно от най-важните изисквания е постоянно влажна почва. От пролетта до есента се полива обилно, след засъхване на повърхностния слой на почвата, а след това поливките се намаляват. През зимата се полива рядко, но така че субстратът да не пресъхва. През пролетта, с появата на листата, количеството на поливната вода отново се увеличава.
• Някои автори препоръчват сините хортензии да се поливат с мека дъждовна (или преварена) вода, а розовите – с варовита. Тъй като това красиво цвете има плитка коренова система и много страда от засушаването на почвата, добре е около него да се мулчира с торф, листовка, дървесни кори, окосена трева и др.
• Вторият, също толкова важен фактор е хладно зимуване при температура 10-12 градуса, но не по-ниска от 8. През лятото и есента растението се нуждае от умерена (18-22 градуса) температура.
• Хортензията не понася преките слънчеви лъчи. Най-добре се развива на полусянка, на източно или западно изложение. Ако поставите растението на северен прозорец, заради недостига на светлина то израства хилаво и цъфти слабо.
• При разполагане на южен перваз, в горещите следобедни часове трябва да се осигури засенчване. През лятото саксията е добре да се изнесе на открито, на сянка. Ако в периода на активна вегетация хортензията не трябва да се държи на слънце, то през зимата се препоръчва да се постави на най-силно осветените, слънчеви прозорци.
• С развитието на пъпките, по време на вегетацията, всяка седмица се подхранва с комплексни торове, а през покоя не се тори. Препоръчва се розово цъфтящите хортензии да се подхранват с комплексни течни минерални торове за стайни цветя, а синьо цъфтящите – с торове за ацидофилни растения. За да цъфтят пищно по-старите храстчета през пролетта се торят комбинирано, с органични и минерални торове, по-добре в течен вид.
• Хортензиите обичат влажността на въздуха да е висока, затова е добре редовно да се оросяват, а саксиите да се поставят върху широки подложки, с влагозадържащи материали.
• Не се обрязват до 3-4 годишна възрас...